Date And Pistachio Muffin // खजूर और पिस्ता मुफिन

Date And Pistachio Muffin is a healthy and nutritious treat, specially for all the diabetics. Full of dates and raisins, this recipe boasts of high fibre and protein content. Made with 'khaand', a substitute of sugar consisting tiny crystals obtained from sugarcane processing, mixed with ragi flour and whole wheat flour then baked to perfection.


Brown Muffin

Ingredients :

1/4 Cup Ghee or white butter
1 1/4 Khaand (A sweetening agent and a healthier substitute of sugar)
1 1/2 Ragi flour
3/4 Cup Whole wheat flour
2 Tbsp Corn starch
1/2 tsp Salt
1 1/2 tsp Cardamom (ground)
2 tsp Baking powder
1/2 tsp Baking soda
1 Cup Buttermilk
1/2 Cup Water
1 Cup Dates
1 Cup Pistachio

Recipe :

Preheat the oven to 180 degrees Celsius.

Take your muffin tray and grease it with butter.

Mix the butter and khaand in a bowl, which will give a cream-like texture.

Add ragi flour, whole wheat flour, corn starch, ground cardamom, baking powder and baking soda to the mixture.

Now, add the buttermilk and water to the batter and mix it well until all the ingredients are blended properly.

Add chopped dates and pistachios to the batter.

Spoon them into the muffin tray and bake for 25-30 minutes.

The Date And Pistachio Muffin is ready serve it.



खजूर और पिस्ता मुफिन एक स्वस्थ और पौष्टिक उपचार है, विशेष रूप से सभी मधुमेह रोगियों के लिए। खजूर और किशमिश से भरा यह नुस्खा उच्च फाइबर और प्रोटीन सामग्री का दावा करता है। 'खांड' के साथ बनाया गया, चीनी का एक विकल्प जिसमें गन्ने के प्रसंस्करण से प्राप्त छोटे क्रिस्टल होते हैं, जिसे रागी के आटे और पूरे गेहूं के आटे के साथ मिलाया जाता है.

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सामग्री:
1/4 कप घी या सफेद मक्खन
1 1/4 खांड (मीठा बनाने वाला एजेंट और चीनी का स्वास्थ्यवर्धक विकल्प)1 1/2रागी का आटा
3/4 कप गेहूं का आटा
2 बड़े चम्मच कॉर्न स्टार्च
१/२ टी स्पून नमक
1 1/2 चम्मच इलायची (जमीन)
2 चम्मच बेकिंग पाउडर
1/2 चम्मच बेकिंग सोडा
1 कप छाछ
1/2 कप पानी
1 कप डेट्स
1 पिस्ता कप

विधि:

ओवन को 180 डिग्री सेल्सियस पर प्रीहीट करें।

अपनी मफिन ट्रे लें और इसे मक्खन से चिकना करें।

एक कटोरे में मक्खन और खांड मिलाएं, जो क्रीम जैसी बनावट देगा

मिश्रण में रागी का आटा, साबुत गेहूं का आटा, कॉर्न स्टार्च, पिसी इलायची, बेकिंग पाउडर और बेकिंग सोडा मिलाएं।

अब, बैटर में छाछ और पानी डालें और इसे अच्छी तरह मिलाएँ जब तक कि सभी सामग्री ठीक से मिश्रित न हो जाएँ।

बैटर में कटे हुए खजूर और पिस्ता डालें।

उन्हें मफिन ट्रे में चम्मच करें और 25-30 मिनट के लिए बेक करें।

खजूर और पिस्ता मफिन तैयार है इसे सर्व करें।

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