Momos Chutney Recipe // मोमोज चटनी रेसिपी


While you can look at our momos recipe to learn how to make them, here is easy and lip-smacking momos chutney recipe for you so that you can have the complete experience. 


Momo Chutney | Momos chutney recipe | Red Chilli Chutney For Momos ...

Ingredients :



Recipe :

Soak red chillies in water for 2 hours. Boil water and add tomatoes and cook for 5 minutes.

Once the tomatoes are blanched for around 7 minutes, take them out of the water and remove skins from them carefully. Roughly chop them and put in the blender along with the soaked chillies.

Blend the mix to a smooth paste and add the garlic. Blend again until a semi-thick consistency is achieved. The sauce shouldn't be too thick or too runny, just enough to lightly coat the momo when dipped

Tips :
1. Adding more oil makes it tastier, but that depends on how much oil you want to consume. 
2. Try to always choose ripe tomatoes and use fresh garlic for best results. 
3. Soaking the red chillies for at least 2 hours is necessary so that a smooth blend can be achieved. 
4. If you want a spicier version of the chutney, add less sugar and increase the number of dry red chillies. 
5. Adding a teaspoon on vinegar can help you store the chutney for a month.



मोमोज चटनी रेसिपी

सामग्री :

10 सूखी लाल मिर्च 10 लौंग लहसुन 3 चम्मच कुंवारी जैतून का तेल काली मिर्च आवश्यकतानुसार 3 टमाटर 3 चम्मच चीनी आवश्यकतानुसार नमक

विधि :

लाल मिर्च को 2 घंटे के लिए पानी में भिगो दें। पानी उबालें और टमाटर डालें और 5 मिनट तक पकाएं।

लगभग 7 मिनट के लिए टमाटर को फेंटने के बाद, उन्हें पानी से बाहर निकालें और खाल को ध्यान से हटा दें।

मोटे तौर पर उन्हें काट लें और भीगी हुई मिर्च के साथ ब्लेंडर में डालें।

मिश्रण को एक चिकनी पेस्ट में मिलाएं और लहसुन जोड़ें। तब तक फिर से ब्लेंड करें जब तक कि एक सेमी-मोटी स्थिरता प्राप्त न हो जाए।

सॉस बहुत मोटी या बहुत बहती नहीं होनी चाहिए, बस डुबोए जाने पर मोमो को हल्के से कोट करने के लिए पर्याप्त है

टिप्स:

1. अधिक तेल जोड़ने से यह स्वादिष्ट हो जाता है, लेकिन यह इस बात पर निर्भर करता है कि आप कितना तेल का उपभोग करना चाहते हैं।

2. हमेशा पके टमाटर चुनने की कोशिश करें और सर्वोत्तम परिणामों के लिए ताजा लहसुन का उपयोग करें।

3. लाल मिर्च को कम से कम 2 घंटे तक भिगोना आवश्यक है ताकि एक चिकना मिश्रण प्राप्त किया जा सके।

4. अगर आप चटनी का स्पाइसी संस्करण चाहते हैं, तो कम चीनी डालें और सूखी लाल मिर्च की संख्या बढ़ाएँ।

5. एक चम्मच सिरके में मिलाकर चटनी को एक महीने तक स्टोर करने में मदद मिल सकती है।

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