Dal Tadka // दाल तड़का


Dal Tadka is a Punjabi dish. It is made with lentils. It is served with dal, roti or rice.

Dal Tadka Recipe | Punjabi Yellow Dal with Tadka | VegeCravings

Ingredients :

1/2 Cup Chana Dal
1/2 Cup Toor Dal
1/2 tsp Turmeric Powder
1/2 tsp Salt
1 Cup Water

For Gravy:

2 Tbsp Oil
1 tsp Cumin seeds
1 tsp Ginger-Garlic paste
1 Onion, chopped
1 Tomato, chopped
1/4 tsp Salt
1 tsp Coriander Powder
1/2 tsp Garam Masala
1 Green chilli, chopped
1/2 Cup Dal Water
1/2 tsp Kasoori Methi

For Tadka:

2 Tbsp Oil
1/2 tsp Cumin Seeds
1 tsp Garlic, chopped
2 Red whole chillis
1/2 tsp Ginger
1/2 tsp Red chilli powder
2 Tbsp Coriander leaves


Recipe :

In a bowl soak chana dal for 2 hours.

Similarly in another bowl soak toor dal.

After soaking, put both in a pressure cooker adding salt, turmeric powder and water.

Pressure cook the dals for about 5-8 minutes (3-4 whistles) until both are cooked completely.

To prepare gravy : Heat oil in a pan and add cumin seeds .

When they crackle add ginger garlic paste and mix well.

Add onion and cook until it appears golden pink.

Now add tomatoes, mix and cook a little more.

Then add salt, coriander powder, garam masala, and green chilli to it and cook for a minute.

Add dal water which persisted after boiling the dal and kasoori methi along with it.

Pour the boiled dal in this onion tomato gravy and let it boil on sim.

Add more water if required.

To prepare Tadka : In a pan heat oil and add cumin seeds. Let it crackle.

Add garlic, red whole chillis, and ginger. Cook for few seconds.

Put red chilli powder and coriander leaves. Mix well.

Pour the tadka over the cooked dal.

Dal Tadka is ready. Serve it with roti, naan or jeera rice. 





दाल तड़का एक पंजाबी डिश है। यह दाल के साथ बनायीं जाती है। यह दाल , रोटी या राइस के साथ परोसी जाती है।  

सामग्री :

1/2 कप चना दाल
1/2 कप तूर दाल
1/2 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
१/२ टी स्पून नमक
1 कप पानी

ग्रेवी के लिए:

2 बड़े चम्मच तेल
1 चम्मच जीरा
1 चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
1 प्याज, कटा हुआ
1 टमाटर, कटा हुआ
1/4 छोटा चम्मच नमक
1 चम्मच धनिया पाउडर
1/2 छोटा चम्मच गरम मसाला
1 हरी मिर्च, कटी हुई
1/2 कप दाल का पानी
1/2 छोटा चम्मच कसूरी मेथी

तड़का के लिए:

2 बड़े चम्मच तेल
1/2 चम्मच जीरा बीज
1 चम्मच लहसुन, कटा हुआ
2 लाल साबुत मिर्च
1/2 छोटा चम्मच अदरक
1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
2 बड़े चम्मच धनिया पत्ती

विधि :

एक कटोरी में चना दाल को 2 घंटे के लिए भिगो दें।

इसी तरह एक और कटोरे में तोर दाल को भिगो दें।

भिगोने के बाद, दोनों को प्रेशर कुकर में नमक, हल्दी पाउडर और पानी डालकर मिलाएँ।

प्रेशर दाल को लगभग 5-8 मिनट (3-4 सीटी) तक पकाएं जब तक कि दोनों पूरी तरह से पक न जाएं।

ग्रेवी तैयार करने के लिए: एक पैन में तेल गरम करें और उसमें जीरा डालें।

जब वे चटकने लगे तो अदरक लहसुन का पेस्ट डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।

प्याज डालकर सुनहरा गुलाबी होने तक पकाएं।

अब टमाटर डालें, मिलाएँ और थोड़ा और पकाएँ।

फिर इसमें नमक, धनिया पाउडर, गरम मसाला और हरी मिर्च डालें और एक मिनट तक पकाएं।

दाल का पानी डालें जो दाल और कसूरी मेथी को उबालने के बाद बनी रहे।

इस प्याज़ टमाटर की ग्रेवी में उबली हुई दाल डालें और इसे सिम पर उबलने दें।

आवश्यकता हो तो और पानी डालें।

तड़का तैयार करने के लिए: एक पैन में तेल गरम करें और उसमें जीरा डालें। चटकने दो।

लहसुन, लाल मिर्च और अदरक डालें। कुछ सेकंड के लिए पकाएं।

लाल मिर्च पाउडर और धनिया पत्ती डालें। अच्छी तरह मिलाएं।

पकी हुई दाल के ऊपर तड़का डालें।

दाल तड़का तैयार है। इसे रोटी, नान या जीरा चावल के साथ परोसें।

Dal Tadka (Restaurant Style)

Comments