Dal Makhani // दाल मखनी


Dal Makhani is a dish originating from the Panjab region of India. It is a dish made from urad dal , rajma / kidney beans with richness of cream.Let's go to the recipe.

Ingredients :

1/4 cup Rajma / Kidney Beans
1/2 cup Whole Urad / Whole Black Lentil
1 tbsp Chana Dal / Bengal Gram
4 tbsp Ghee
1 tsp Cumin Seeds
1 cup Onion Finely Chopped
2 tsp Ginger Garlic Paste
6 tbsp Tomato Puree
1 tsp Red Chilli Powder
1/2 tsp Cumin Powder
Salt to taste
2 tbsp Butter
1/4 cup Fresh Cream
1 tbsp Kasuri Methi

Easy Dal Makhani Recipe - How to Make Dal Makhani at Home | Dal ...

Recipe :

To the dal, add water, 1 Tbsp salt and ginger. Cook until dal becomes tender.

In a heavy based pan, heat butter and oil. Add shahi jeera and kasoori methi. 

When they begin to splutter, add tomato puree, remaining salt, chilli powder and sugar.

Stir-fry over high flame, till the oil separates.

Add cooked dal and bring to boil. The consistency should be such that the dal should move around freely when stirred, otherwise add a little water.

Leave to simmer, uncovered, till well blended. Stir-in cream and once it gets heated through, serve immediately, garnished with green chillies.



दाल मखनी भारत के पंजाब क्षेत्र से उत्पन्न एक व्यंजन है। यह उरद की दाल, राजमा / किडनी बीन्स से बना एक व्यंजन है जो क्रीम से भरपूर होता है। रेसिपी में जाने

सामग्री :

1/4 कप राजमा / किडनी बीन्स
1/2 कप साबुत उड़द / साबुत काली दाल
1 बड़ा चम्मच चना दाल / बंगाल ग्राम
4 बड़े चम्मच घी
1 छोटा चम्मच जीरा
1 कप प्याज बारीक कटा हुआ
2 चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
6 बड़े चम्मच टमाटर प्यूरी
1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
1/2 चम्मच जीरा पाउडर
नमक स्वादअनुसार
2 बड़ा चम्मच मक्खन
1/4 कप फ्रेश क्रीम
1 बड़ा चम्मच कसूरी मेथी

विधि :

दाल में, पानी, 1 बड़ा चम्मच नमक और अदरक डालें। दाल के नर्म होने तक पकाएं।

एक भारी आधारित पैन में, मक्खन और तेल गरम करें। शाही जीरा और कसूरी मेथी डालें।

जब वे फूटने लगें, तो टमाटर प्यूरी, बचा हुआ नमक, मिर्च पाउडर और चीनी डालें।

तेज आंच पर तेल अलग होने तक भूनें।

पकी हुई दाल डालें और उबाल आने दें।

स्थिरता ऐसी होनी चाहिए कि हलचल होने पर दाल को स्वतंत्र रूप से घूमना चाहिए, अन्यथा थोड़ा पानी डालें।

अच्छी तरह से मिश्रित होने तक, उबला हुआ, खुला छोड़ दें।

स्टिर-इन क्रीम और एक बार जब यह गर्म हो जाए, तो तुरंत परोसें, हरी मिर्च के साथ गार्निश करें।

Comments