Blueberry Sweet Rolls With Lemon Recipe // नींबू के साथ ब्लूबेरी स्वीट रोल्स

Blueberry Sweet Rolls With Lemon are the rolls,with a juicy, blueberry-cinnamon filling, and a lemony cream cheese frosting that you’ll be licking off. This plate is perfect for the Saturday or Sunday morning brunch.

blueberry sweet rolls with lemon recipe

Ingredients :

  • For Dough
6 tbsp. 
unsalted butter, cut into small pieces, at room temp
1 1/4 oz. 
pkg. (2 1/4 tsp) active dry yeast (not rapid-rise
1/3 c. 
granulated sugar
3/4 c. 
whole milk, at room temp
large eggs, divided
3 1/2 c. 
all-purpose flour, divided, plus more for surface
1 tsp. 
poppy seeds
1 tsp. 
kosher salt
1/4 tsp. 
baking soda
  • For Filling
4 tbsp. 
unsalted butter, at room temp
1/2 c. 
packed light brown sugar
2 tsp. 
ground cinnamon
2 c. 
fresh blueberries
  • For Frosting
4 oz. 
cream cheese, at room temp
1 c. 
confectioners' sugar
1/2 tsp. 
pure vanilla extract
1 tsp. 
finely grated lemon zest, plus 1 Tbsp juice
poppy seeds, for sprinkling 


Recipe  :

  1. Make Dough: In large bowl, place butter, yeast, granulated sugar, milk, and 1 egg. Add 3 1/4 cups flour, poppy seeds, salt, and baking soda. 
  2. Using hands, bring ingredients together to form cohesive dough. Sprinkle some of remaining 1/4 cup flour on work surface and knead dough until soft but not sticky, adding a little extra flour if necessary. 
  3. Transfer to clean bowl, cover tightly with plastic wrap and refrigerate 2 hr. or up to 12 hr.
  4. Make Filling: In bowl, combine butter, brown sugar, and cinnamon.
  5. Make Frosting: In bowl, place cream cheese and sift confectioners’ sugar over top. Add vanilla, lemon zest, and lemon juice and mix to combine. Leave at room temp up to 3 hr. or refrigerate up to 12 hr.
  6. Lightly dust work surface with flour. Roll dough into 12- by 16-in. rectangle. Spread with cinnamon mixture and scatter blueberries on top.
  7. Starting from long end, roll dough into tight log. Cut log into 8 pieces and transfer to 9- by 13-in. baking dish; let rise at room temp until rolls touch and are puffed and no longer cool to the touch, 1 1/2 hr. 
  8. Heat oven to 375°F. Lightly beat remaining egg and gently brush all over tops and sides of rolls. Bake until rolls are light golden brown inside, 30 to 35 min., covering with foil if outer parts begin to brown too quickly.
  9. Transfer to wire rack. Spread with cream cheese frosting and sprinkle with poppy seeds if desired.
  10. And yay the super delicious dish is ready to eat!


नींबू के साथ ब्लूबेरी स्वीट रोल्स एक रसदार, ब्लूबेरी-दालचीनी भरने के साथ रोल होते हैं, और एक प्रकार का पनीर क्रीम फ्रॉस्टिंग होता है जिसे आप चाट रहे होंगे। यह प्लेट शनिवार या रविवार सुबह के नाश्ते के लिए एकदम सही है।

Lemon Blueberry Cheesecake Cinnamon Rolls - The Bitter Side of Sweet

सामग्री :

विधि :आटा बनाएं: बड़े कटोरे में, मक्खन, खमीर, दानेदार चीनी, दूध और 1 अंडा रखें। 3 1/4 कप आटा, खसखस, नमक और बेकिंग सोडा मिलाएं।

हाथों का उपयोग करना,सामग्री को एक साथ लाकर कोष्ठक आटा बनाना। बचे हुए 1/4 कप आटे में से कुछ को काम की सतह पर छिड़कें और आटा गूंधें जब तक नरम न हो, लेकिन चिपचिपा न हो, यदि आवश्यक हो तो
थोड़ा अतिरिक्त आटा मिलाएं।

स्वच्छ कटोरे में स्थानांतरित करें, प्लास्टिक की चादर के साथ कसकर कवर करें और 2 घंटा ठंडा करें। या 12 घंटे तक।

भरना: कटोरे में, मक्खन, ब्राउन शुगर और दालचीनी मिलाएं।

फ्रॉस्टिंग बनाएं: कटोरे में, क्रीम पनीर रखें और शीर्ष पर कन्फेक्शनरों की चीनी डालें। वेनिला, नींबू उत्तेजकता और नींबू का रस जोड़ें और गठबंधन करने के लिए मिलाएं।

3 घंटे तक कमरे के अस्थायी स्थान पर छोड़ दें। या 12 घंटे तक सर्द करें।

आटे के साथ हल्के धूल का काम सतह। आटा को 12 में रोल करें - 16-इंच तक। आयत। ऊपर से दालचीनी मिश्रण और बिखरे ब्लूबेरी के साथ फैलाएं।

लंबे समय से शुरू, आटा को तंग लॉग में रोल करें। कट को 8 टुकड़ों में काटें और 9- 13 में स्थानांतरित करें।

भोजन पकाना: जब तक रोल स्पर्श न हो जाए, तब तक रूम टेंप पर उठने दें और फुलाएं और स्पर्श करने के लिए शांत न हों, 1 1/2 घंटा।

ओवन को 375 ° F पर गरम करें। हल्के से शेष अंडे को हरा दें और धीरे-धीरे सभी टॉप्स और रोल के किनारों पर ब्रश करें।

जब तक रोल हल्का सुनहरा भूरा न हो जाए, 30 से 35 मिनट के भीतर बेक करें, पन्नी के साथ कवर करें यदि बाहरी हिस्से बहुत जल्दी भूरे रंग के होने लगते हैं।

वायर रैक में स्थानांतरण। क्रीम पनीर के फ्रॉस्टिंग के साथ फैलाएं और अगर वांछित हो तो खसखस ​​के साथ छिड़के।

और खाने के लिए सुपर स्वादिष्ट पकवान तैयार है!


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